Producenci

Cenniki do pobrania

Statystyki

Produkty:
162
Kategorie:
12
Nowości:
0
Promocje:
0

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Przypraw kawę po swojemu

0
Przypraw kawę po swojemu

Jaka jest Twoja ulubiona przyprawa do kawy?

Kawa z przyprawami

Zastosowań kawy jest wiele. Jedni używają palonych ziaren do celów dekoracyjnych, inni nie wyobrażają sobie poranka bez kubka czarnego, aromatycznego i gorącego płynu oraz zawartej w nim kofeiny. W zimowe, mroźne dni kawę doceniamy za wypełnianie naszych domów aromatem i smakiem stawiającym na nogi. W wielu firmach jest nieodzownym elementem porannej etykiety, a spotkania towarzyskie w restauracjach przy filiżance kawy to już międzynarodowy standard.

Za co byśmy nie lubili kawy, to każdy ma swój ulubiony smak i formę podania. Dla tych, którzy mają w sobie coś z Królowej Elsy (szczególnie zimne dłonie i stopy) jest naturalnym źródłem ciepła. Gdy nie ma partnera, futrzastego zwierzaka lub puchowej kołdry, o poranku kubek gorącej kawy jest idealnym rozwiązaniem.

Właściwości kawy oraz jej stawiającą na nogi moc warto wzbogacić dodatkowo przyprawami. Poprawią one smak, rozgrzeją i wprawią nas w dobry nastrój od samego rana. Dodatkowo, o czym niewiele osób wie, może bardzo pozytywnie wpływać na stan naszego organizmu.

Na rynku dostępnych jest wiele mieszanek do kaw. Większość z nich obowiązkowo zawiera cynamon, kardamon, imbir, goździki czy wanilię. Spotkać można również anyż, gałkę muszkatołową a nawet suszone czy kandyzowane owoce.

Zachęcamy jednak do poeksperymentowania i znalezienia własnego składu dodatków przyprawowych do kawy. Dopasuj poziom słodyczy, smaków i aromatów do własnego gustu.

Dodając do kawy cynamon sprawdź, czy bardziej będzie Ci smakował jako posypka na spienionym mleku, jako dodatek podczas parzenia czy też jedno i drugie.

Władcom lodu na rozgrzanie polecamy dodatek imbiru, który posypany po wierzchu już przy pierwszym łyku sprawi, że w Twoim przełyku zagości przyjemne ciepło. Poza działaniem rozgrzewającym imbir potrafi łagodzić ból, wspomagać trawienie oraz pomagać na dolegliwości lokomocyjne.

Dodanie anyżu gwiaździstego do płynu doda mu charakterystycznego, korzennego smaku i aromatu. Dodatek ten jednocześnie wpłynie pozytywnie na proces trawienia i układ pokarmowy.

Niezwykłego aromatu i niepowtarzalnego smaku kawie doda roztarty kardamon. Dostępny jest w wersji zielonej i czarnej. Bardziej intensywny jest ten zielony. Jeśli używasz kardamonu w postaci ziaren, obierz je z łupiny i rozdrobnij środek w moździerzu. Uważaj, aby nie przesadzić z ilością. Kardamon jest bardzo intensywną przyprawą.

Świeżo starta gałka muszkatołowa nada kawie wyrazistego korzennego aromatu. Jest to przyprawa niezwykle aromatyczna więc wystarczy zetrzeć odrobinę i dodać do kawy.

Osobom spragnionym wyjątkowego ciepłą do serca przypadnie chili. Ten, kto raz spróbował tej ostrej i rozgrzewającej przyprawy wie, że gwarantuje ona szybkie i ostre rozgrzanie organizmu. Dodatkowo bakteriobójcze właściwości chili zabezpieczą nasze gardła przed zimowymi infekcjami.

Popularnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju grzańców są goździki. Jest też idealnym dodatkiem do kawy. Poza swoim korzennym aromatem ma znakomite właściwości przeciwbólowe. Zalecamy używanie całych pręcików. Mielenie ich na pył spowoduje utratę części ich właściwości.

Owocowe dodatki w postaci rodzynek, kandyzowanych owoców, poprawią smak, nadadzą owocowej nuty kawie i osłodzą kawę. Dla osłodzenia kawy możemy dodać odrobinę miodu. Złagodzi on niektóre pikantne przyprawy. Jeśli pijemy kawę bez mleka, odczekajmy chwilę przed dodaniem miody, aż kawa lekko ostygnie. Miód zachowa swoje zdrowotne właściwości jeśli rozpuścimy go w płynie o temperaturze nieprzekraczającej 70°C.

Przepis na kawę z tygielka – 1 porcja:

Przygotowanie:

Podane wyżej proporcje są na jedną porcję kawy. W przypadku przygotowywania większej ilości, zwiększ proporcjonalnie składniki.

Do tygielka wsyp kawę i dodatki. Jeśli słodzisz miodem, nie dodawaj go. Całość zalej szklanką zimnej wody. Powoli zacznij podgrzewać. Płyn po dłuższej chwili zacznie się pienić i podnosić. Postaraj się zdjąć napar zanim zacznie się gotować. Odstaw na chwilę, aby napar się „uspokoił”. Powtórz czynność podgrzewania jeszcze dwa-trzy razy. Jeśli po tych czynnościach na powierzchni będą unosiły się drobiny kawy, możesz dodać kilka kropli zimnej wody. Kawa powinna opaść na dno.

Zawartość tygielka przelej do swojej ulubionej filiżanki lub kubka i ciesz się niezwykłym aromatem i smakiem swojej ulubionej kawy. Jeśli słodzisz miodem, pozwól kawie odrobinę ostygnąć.

Smacznego!

Po wysokiej jakości przyprawy zapraszamy do naszego sklepu. Znajdziesz tu również zestawy przypraw do kaw. Zapraszamy.

Komentarze do wpisu (0)

* - Pole wymagane

Blog kategorie

Blog archiwum

nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Blog chmura tagów

Sklep jest w trybie podglądu

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

{nocache:8681c125d089c2b208f59ada1dc0425c#0}
Sklep internetowy od home.pl