Produkt dnia
Garam masala Premium 100g Indie
Garam masala Premium 100g Indie
5,90 zł
szt.
Kumin mielony Premium 100g Indie
Kumin mielony Premium 100g Indie
5,20 zł
szt.
Kumin ziarna 100g Indie
Kumin ziarna 100g Indie
4,80 zł
szt.
Garam masala Premium 50g Indie
Garam masala Premium 50g Indie
3,00 zł
szt.
Garam masala Premium 200g Indie
Garam masala Premium 200g Indie
10,90 zł
szt.
Goździki całe Premium 200g Indie
Goździki całe Premium 200g Indie
22,40 zł
szt.
Kumin mielony Premium 50g Indie
Kumin mielony Premium 50g Indie
2,82 zł
szt.
Kumin mielony Premium 200g Indie
Kumin mielony Premium 200g Indie
9,96 zł
szt.
Kumin ziarna 50g Indie
Kumin ziarna 50g Indie
2,60 zł
szt.
Goździki całe Premium 500g Indie
Goździki całe Premium 500g Indie
54,72 zł
szt.
Kumin ziarna 700g Indie
Kumin ziarna 700g Indie
31,31 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Przepis na.. własną mieszankę Garam Masala 0

Własny przepis na mieszankę przypraw prosto z Indii

Jeśli lubisz mieszać, eksperymenty nie są Tobie straszne, wiesz, że podstawą dobrego dania są dobre składniki, to na pewno zdajesz sobie sprawę z tego, że warto własnoręcznie przygotowana mieszanka przypraw daje wielką satysfakcję podczas "kucharzenia"

W Indiach słowem garam opisuje się mieszankę ziół lub przypraw. Garam Masala oznacza dosłownie "gorącą mieszankę".

W wielu sklepach, także i w naszym, można zakupić gotową mieszankę Garam Masala. Więcej satysfakcji z gotowania daje jednak własnoręcznie przygotowana mieszanka. W jej skład wchodzą zazwyczaj: kumin, kolendra, kardamon, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, goździki, liść laurowy oraz laski cynamonu. Skład i proporcje zależą głównie od rejonu w Indiach, w którym się ją przygotowuje. Można spotkać mieszanki zawierające dodatkowo pieprz cayenme, cebulę, czosnek, imbir, orzechy oraz anyż gwiaździsty. My proponujemy następujące proporcje:

 

Sposób przygotowania

Liście laurowe i cynamon w laskach rozdrabniamy. Składniki, poza sproszkowaną gałką muszkatołową prażymy na suchej patelni około 2 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu mielimy w moździerzu lub młynku.  Dodajemy zmieloną gałkę muszkatołową.

Tak przygotowaną mieszankę możemy wzbogacić o dodatkowe składniki. Mieszankę, jak i wszystkie przyprawy, należy przechowywać w suchym, zacienionym miejscu.

Mieszankę Garam Masala lubią potrawy mięsne. Znakomicie komponuje się z drobiem. Polskie klasyki w postaci kotletów mielonych także smakują wybornie. Najlepszy efekt działania tej mieszanki uzyskuje się dodając ją na chwilę przed zakończeniem procesu obróbki termicznej potrawy lub tuż przed jej podaniem.

 

Masz własne spostrzeżenia w temacie przygotowywania własnych mieszanek? Podziel się swoją wiedzą. Chętnie sami przetestujemy nowe kombinacje.

Możesz pochwalić się własnymi przepisami na dania - napisz do nas. Też kochamy gotowanie i z wielką przyjemnością przetestujemy nowe dania.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl