7,50 zł
5,00 zł
5,00 zł
5,00 zł
13,00 zł
3,00 zł
9,50 zł
3,00 zł
32,50 zł
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kolendra 100g Indie
Opis
Kolendra pochodzi z obszarów rejonu Morza Śródziemnego. w chwili obecnej najwięcej kolendry dostarczają Iran, Indie, kraje Bliskiego Wschodu.W kuchni zastosowanie mają wszystkie części roślinśy. Liście mają aromat zbliżony do anyżku, natomiast nasiona są słodkawe i pachną skórką pomarańczową.Najczęściej jednak stosowane są właśnie nasiona,które świetnie doprawiają potrawy z mięs (Pieczeń z wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, gęsi) sałat, zup, kiełbas i pasztetów. Stosuje się ją także do marynowania kiszonej kapusty, czerwonych buraków, ogórków, grzybów oraz śledzi. Stosuje się ją także do przyrządzania deserów: ciast, kremów i lodów.Kolendra pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, a także wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy.
wartości odżywcze na 100 g | ilość |
wartość energetyczna | 298 Kcal |
tłuszcz | 18 g |
nasycony kwas tłuszczowy | 1 g |
mono nienasycone kwasy tłuszczowe | 13,6 g |
wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1,8 g |
cholesterol | 0 mg |
węglowodany | 55 g |
błonnik | 42 g |
cukier | 2 g |
białko | 12 g |
sód | 35 mg |
potas | 1267 mg |
witamina A | 0 IU |
witamina C | 21 mg |
wapno | 709 mg |
żelazo | 16,3 mg |
cynk | 4,7 mg |
miedź | 1 mg |