Produkt dnia
Garam masala Premium 100g Indie
Garam masala Premium 100g Indie
5,90 zł
szt.
Kumin mielony Premium 100g Indie
Kumin mielony Premium 100g Indie
5,20 zł
szt.
Kumin ziarna 100g Indie
Kumin ziarna 100g Indie
4,80 zł
szt.
Garam masala Premium 50g Indie
Garam masala Premium 50g Indie
3,00 zł
szt.
Garam masala Premium 200g Indie
Garam masala Premium 200g Indie
10,80 zł
szt.
Goździki całe Premium 200g Indie
Goździki całe Premium 200g Indie
22,40 zł
szt.
Kumin mielony Premium 50g Indie
Kumin mielony Premium 50g Indie
2,82 zł
szt.
Kumin mielony Premium 200g Indie
Kumin mielony Premium 200g Indie
10,06 zł
szt.
Kumin ziarna 50g Indie
Kumin ziarna 50g Indie
2,60 zł
szt.
Goździki całe Premium 500g Indie
Goździki całe Premium 500g Indie
54,72 zł
szt.
Kumin ziarna 700g Indie
Kumin ziarna 700g Indie
31,62 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Przepis na wieczorną herbatkę 0

Na miłe spędzanie wieczorów polecamy gorącą herbatę. Jeśli dodacie do niej odrobinę przypraw, to z efektem rozgrzewającym otrzymacie niepowtarzalny smak, którym zachwycają się codziennie miliony Hindusów.

 

 

Herbata Masala Chai

Porcja na 2 osoby

 

Składniki na zrobienie proszku Masala Chai:

  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu zielonego lub 5 g kardamonu zielonego
  • ½ łyżeczki (2 g) goździków
  • 2 ½ - 3 g cynamonu
  • od ¼ do ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu lub ½ łyżeczka sproszkowanego pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
  • 2 szt. anyżu gwiaździstego

 

Przygotowanie: Zmiksuj razem wszystkie przyprawy w blenderze.  

                            Przechowuj w szklanym, szczelnym naczyniu.

 

Składniki na zrobienie herbaty:

  • ½ łyżeczki lub więcej proszku Masala Chai
  • 180 ml mleka
  • 240 ml wody
  • 1 łyżeczka sproszkowanej herbaty lub liści herbaty
  • 1 łyżeczka pokrojonego świeżego imbiru lub sproszkowanego
  • 2-3 łyżeczki cukru

 

Przygotowanie herbaty:

Zagotuj wodę, dodaj rozdrobniony imbir, proszek Masala Chai i herbatę. Gotuj przez 2-3 minuty. Wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Przecedź herbatę i podawaj ją gorącą lub ciepłą ze śniadaniem, przekąską lub ciastkiem.

 

 

Herbata imbirowa

Porcja na 2 osoby

 

Składniki:

  • 12 cienkich plasterków świeżego imbiru – rozdrobnij w moździerzu
  • 1 łyżka miodu
  • 3 szklanki wody

 

Przygotowanie:

 

Włóż imbir, wlej wodę do małego garnka i zagotuj. Parz na małym ogniu przez 20-25 minut.

Odcedź plastry imbiru, dodaj miód i wymieszaj. Herbatę podawaj na gorąco lub ciepło. Można ją po ostygnięciu ponownie podgrzać.

 

 

Herbata z kurkumą

Porcja na 2 osoby

 

Składniki:

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka świeżego imbiru (opcjonalnie)
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • od 1 łyżeczki kurkumy wzwyż
  • 1-2 szklanki wody
  • miód
  • mleko kokosowe lub migdałowe

 

Przygotowanie – sposób wolny:

 

Przyprawy i wodę gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odcedź i dodaj mleko z miodem.

 

Przygotowanie – sposób szybki:

 

Zagotuj w czajniku wodę i wlej ją do blendera (ze stopniową regulacją prędkości). Dodaj przyprawy i blenduj, aż uzyskasz jednolity kolor. Odcedź herbatę i dodaj mleko z miodem.

 

Herbata Masala Chai

Herbata z kurkumą

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl