Na miłe spędzanie wieczorów polecamy gorącą herbatę. Jeśli dodacie do niej odrobinę przypraw, to z efektem rozgrzewającym otrzymacie niepowtarzalny smak, którym zachwycają się codziennie miliony Hindusów.
Herbata Masala Chai
Porcja na 2 osoby
Składniki na zrobienie proszku Masala Chai:
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu zielonego lub 5 g kardamonu zielonego
- ½ łyżeczki (2 g) goździków
- 2 ½ - 3 g cynamonu
- od ¼ do ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu lub ½ łyżeczka sproszkowanego pieprzu czarnego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
- 2 szt. anyżu gwiaździstego
Przygotowanie: Zmiksuj razem wszystkie przyprawy w blenderze.
Przechowuj w szklanym, szczelnym naczyniu.
Składniki na zrobienie herbaty:
- ½ łyżeczki lub więcej proszku Masala Chai
- 180 ml mleka
- 240 ml wody
- 1 łyżeczka sproszkowanej herbaty lub liści herbaty
- 1 łyżeczka pokrojonego świeżego imbiru lub sproszkowanego
- 2-3 łyżeczki cukru
Przygotowanie herbaty:
Zagotuj wodę, dodaj rozdrobniony imbir, proszek Masala Chai i herbatę. Gotuj przez 2-3 minuty. Wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Przecedź herbatę i podawaj ją gorącą lub ciepłą ze śniadaniem, przekąską lub ciastkiem.
Herbata imbirowa
Porcja na 2 osoby
Składniki:
- 12 cienkich plasterków świeżego imbiru – rozdrobnij w moździerzu
- 1 łyżka miodu
- 3 szklanki wody
Przygotowanie:
Włóż imbir, wlej wodę do małego garnka i zagotuj. Parz na małym ogniu przez 20-25 minut.
Odcedź plastry imbiru, dodaj miód i wymieszaj. Herbatę podawaj na gorąco lub ciepło. Można ją po ostygnięciu ponownie podgrzać.
Herbata z kurkumą
Porcja na 2 osoby
Składniki:
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka świeżego imbiru (opcjonalnie)
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- od 1 łyżeczki kurkumy wzwyż
- 1-2 szklanki wody
- miód
- mleko kokosowe lub migdałowe
Przygotowanie – sposób wolny:
Przyprawy i wodę gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odcedź i dodaj mleko z miodem.
Przygotowanie – sposób szybki:
Zagotuj w czajniku wodę i wlej ją do blendera (ze stopniową regulacją prędkości). Dodaj przyprawy i blenduj, aż uzyskasz jednolity kolor. Odcedź herbatę i dodaj mleko z miodem.