Producenci

Cenniki do pobrania

Statystyki

Produkty:
162
Kategorie:
12
Nowości:
0
Promocje:
0

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Przepis na wieczorną herbatkę

0

Na miłe spędzanie wieczorów polecamy gorącą herbatę. Jeśli dodacie do niej odrobinę przypraw, to z efektem rozgrzewającym otrzymacie niepowtarzalny smak, którym zachwycają się codziennie miliony Hindusów.

 

 

Herbata Masala Chai

Porcja na 2 osoby

 

Składniki na zrobienie proszku Masala Chai:

  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu zielonego lub 5 g kardamonu zielonego
  • ½ łyżeczki (2 g) goździków
  • 2 ½ - 3 g cynamonu
  • od ¼ do ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu lub ½ łyżeczka sproszkowanego pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
  • 2 szt. anyżu gwiaździstego

 

Przygotowanie: Zmiksuj razem wszystkie przyprawy w blenderze.  

                            Przechowuj w szklanym, szczelnym naczyniu.

 

Składniki na zrobienie herbaty:

  • ½ łyżeczki lub więcej proszku Masala Chai
  • 180 ml mleka
  • 240 ml wody
  • 1 łyżeczka sproszkowanej herbaty lub liści herbaty
  • 1 łyżeczka pokrojonego świeżego imbiru lub sproszkowanego
  • 2-3 łyżeczki cukru

 

Przygotowanie herbaty:

Zagotuj wodę, dodaj rozdrobniony imbir, proszek Masala Chai i herbatę. Gotuj przez 2-3 minuty. Wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Przecedź herbatę i podawaj ją gorącą lub ciepłą ze śniadaniem, przekąską lub ciastkiem.

 

 

Herbata imbirowa

Porcja na 2 osoby

 

Składniki:

  • 12 cienkich plasterków świeżego imbiru – rozdrobnij w moździerzu
  • 1 łyżka miodu
  • 3 szklanki wody

 

Przygotowanie:

 

Włóż imbir, wlej wodę do małego garnka i zagotuj. Parz na małym ogniu przez 20-25 minut.

Odcedź plastry imbiru, dodaj miód i wymieszaj. Herbatę podawaj na gorąco lub ciepło. Można ją po ostygnięciu ponownie podgrzać.

 

 

Herbata z kurkumą

Porcja na 2 osoby

 

Składniki:

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka świeżego imbiru (opcjonalnie)
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • od 1 łyżeczki kurkumy wzwyż
  • 1-2 szklanki wody
  • miód
  • mleko kokosowe lub migdałowe

 

Przygotowanie – sposób wolny:

 

Przyprawy i wodę gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odcedź i dodaj mleko z miodem.

 

Przygotowanie – sposób szybki:

 

Zagotuj w czajniku wodę i wlej ją do blendera (ze stopniową regulacją prędkości). Dodaj przyprawy i blenduj, aż uzyskasz jednolity kolor. Odcedź herbatę i dodaj mleko z miodem.

 

Herbata Masala Chai

Herbata z kurkumą

 

Komentarze do wpisu (0)

* - Pole wymagane

Blog kategorie

Blog archiwum

nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Blog chmura tagów

Sklep jest w trybie podglądu

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

{nocache:8681c125d089c2b208f59ada1dc0425c#0}
Sklep internetowy od home.pl