Kurkuma
Znana i używana w celach kulinarnych i leczniczych od ponad 4000 lat kurkuma jest cenionym szczególnie w Azji środkiem m.in. przeciwzapalnym, przeciwbólowym, przeciwwirusowym, przeciwgrzybicznym.
Wśród wielu publikacji na temat leczniczych właściwości kurkumy można odnaleźć takie, które opisują jej pozytywny wpływ na:
- pracę mózgu, wspomagając jego poznawcze funkcje (połącz miód z kurkumą),
- zapobieganie nowotworom (dodaj łyżeczkę kurkumy dziennie do posiłków, np do kalafiora czy ryżu),
- artretyzm (zagotuj dwie łyżki kurkumy z filiżanką wody, ostudź, dodaj łyżkę takiej pasty do mleka i pij aby pomóc sobie na bóle stawów),
- cukrzycę (ćwierć łyżeczki przed każdym posiłkiem pozwoli obniżyć poziom cukru a przy okazji trochę stracić na wadze),
- ból gardła (płucz gardło mieszanką łyżeczki soli i połową łyżeczki kurkumy wymieszanej w szklance ciepłej wody),
- usuwanie toksyn z organizmu i zasypianie (do szklanki ciepłego mleka z łyżeczką miodu dodaj szczyptę kurkumy, wypij przed kolorowymi snami),
- oparzenia (do żelu aloesowego dodaj kurkumę, taką papką posmaruj oparzone miejsce),
- wysypki, wrzody i inne zmiany skórne (w równych proporcjach wymieszaj masło z kurkumą i posmaruj skórę w problematycznych miejscach),
- cerę (maseczka z niewielkiej ilości wody, łyżki płatków owsianych i pół łyżeczki kurkumy nałożona na oczyszczoną skórę i pozostawiona na 10 minut wygładzi zmarszczki i doda blasku szarej cerze),
- anemię (wystarczy 1/4 łyżeczki kurkumy na łyżeczkę miodu),
- odchudzanie (przygotuj sobie bazę np. do musli: zagotuj pół litra wody, dodaj 3 łyżki czarnej, liściastej herbaty, szczyptę cynamonu, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę miodu i trzy plasterki startego imbiru. Ostudź płyn, przecedź go i następnie dodaj do niego pół litra jogurtu. Całość trzymamy w lodówce),
- ból głowy (szklanka ciepłego mleka ze szczyptą kurkumy powinna pomóc).