















Cynamon w laskach laski cynamonu 100g Indonezja
Opis
Przyprawę otrzymuje się z wysuszonej kory drzewa cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach (u nas ok. 8cm), ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Cynamon jako słodka przyprawa znakomicie nadaje się do dań zarówno słodkich jak i pikantnych. Zastosowanie do słodkich potraw z ryżu, pieczonych jabłek, budyniu, ciast, słodkich sosów, duszonych jarzyn, deserów, wypieków, ciast miodowych, szarlotek, ciast orzechowych, wina grzanego i ponczu, herbaty innych napoi. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki oraz jagnięciny. Bardzo dobrze komponuje się z herbatą, wraz z podanym naparem pomaga zwalczyć przeziębienie, rozgrzewa. Dodatkowo cynamon obniża poziom cukru we krwi (polecany diabetykom). Olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne. Polecany przy grypie, przeziębieniach oraz reumatyzmie.