














Cynamon w laskach Premium 200g Indie

Opis
Przyprawę otrzymuje się z wysuszonej kory drzewa cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach (u nas ok. 10-12cm), ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.Cynamon jako słodka przyprawa znakomicie nadaje się do dań zarówno słodkich jak i pikantnych.Zastosowanie do słodkich potraw z ryżu, pieczonych jabłek, budyniu, ciast, słodkich sosów, duszonych jarzyn, deserów, wypieków, ciast miodowych, szarlotek, ciast orzechowych, wina grzanego i ponczu, herbaty innych napoi. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki oraz jagnięciny.Bardzo dobrze komponuje się z herbatą, wraz z podanym naparem pomaga zwalczyć przeziębienie, rozgrzewa. Dodatkowo cynamon obniża poziom cukru we krwi (polecany diabetykom). Olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne. Polecany przy grypie, przeziębieniach oraz reumatyzmie.
wartości odżywcze na 100 g | ilość |
wartość energetyczna | 247 Kcal |
tłuszcz | 1 g |
nasycony kwas tłuszczowy | 0 g |
mono nienasycone kwasy tłuszczowe | 0,2 g |
wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0,1 g |
cholesterol | 0 mg |
węglowodany | 81 g |
błonnik | 53 g |
cukier | 2 g |
białko | 4 g |
sód | 10 mg |
potas | 431 mg |
witamina A | 295 IU |
witamina C | 3,8 mg |
wapno | 1002 mg |
żelazo | 8,3 mg |
cynk | 1,8 mg |
miedź | 0,3 mg |